Μέσα Μαζικής Εξαγρίωσης

Ο Πανούσης στο ραδιόφωνο τα αποκαλεί Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης, αλλού έχω δει να τα λένε Μέσα Μαζικής Μούγκας… Εγώ όμως προτιμώ να τα λέω Μέσα Μαζικής Εξαγρίωσης, γιατί καταφέρνουν πάντοτε να με εξαγριώνουν. Αναφέρομαι φυσικά κυρίως στα κανάλια της τηλεόρασης, και κατά δεύτερο λόγο στο ραδιόφωνο και τις εφημερίδες, που ακολουθούν κατά πόδας, χωρίς παρόλα αυτά να φτάνουν το μεγαλείο της τηλεόρασης… Είναι γελοίο όσο και θλιβερό, σε μια εποχή υποτιθέμενης δημοκρατίας, τα μέσα που αποτελούν τον κύριο φορέα ενημέρωσης των πολιτών, να αυτολογοκρίνονται περισσότερο από όσο τα λογόκρινε ποτέ ακόμα και η χούντα των συνταγματαρχών…

Πλέον όταν πάει κανείς να δει δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση, ξέρει από πριν τι θα δει, ανάλογα με ποιο κανάλι θα επιλέξει. Οι θαμώνες των παραθύρων σε κάθε κανάλι κοντεύουν να ριζώσουν, τόσο σταθεροί και αμετάβλητοι είναι. Στο MEGA, το γνωστό τρίο στούτζες, ο όσοι-απεργούν-επί-ΠΑΣΟΚ-δεν-έχουν-ποτέ-δίκιο-ό,τι-και-να-ζητάνε Πρετεντέρης, ο Καψής που τα πήγαινε πολύ καλύτερα όταν σχολίαζε το νέο δεσμό της Βίσση στο STAR, και ο Τσίμας, ο και καλά αριστερός – όχι και πολύ, βέβαια, μη χαλάσουμε και την πιάτσα – του καναλιού. Στο ALTER, ο τζάμπα μάγκας Τράγκας παρέα με τον Κύρτσο. Στον ΑΝΤΕΝΝΑ ο Λιαρέλλης, απόφοιτος της μεγάλης του Παπαδάκη σχολής. Στον ALPHA ο Βερύκιος, αφότου ο Κακαουνάκης αποδήμησε εις Κύριον. Και στον οικολογικό ΣΚΑΙ, ο Παπαδημητρίου, ο Πορτοσάλτε και η Ακριβοπούλου να μας εξηγούν κάθε βράδι γιατί φταίμε εμείς και μόνο εμείς για τα χάλια μας και πόσες θυσίες πρέπει ακόμα να κάνουμε… Όσο για τους καλεσμένους από τον πολιτικό κόσμο, αυτοί κι αν είναι προβλέψιμοι. Συνήθως είναι ένα κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο δεν διακόπτουν ποτέ, και όταν – λέμε τώρα – του κάνουν καμιά ερώτηση, την κάνουν με ύφος ‘ξέρετε, δεν θέλαμε να σας ενοχλήσουμε, αλλά για να πούμε κάτι και στον κοσμάκη’. Μετά είναι ένας από την αντιπολίτευση, ο οποίος απαντά ωρυώμενος σε ό,τι κι αν λέει το κυβερνητικό στέλεχος, για να δείξει ότι και καλά υπερασπίζεται το λαό. Αν πρόκειται για καμιά απεργία, μπαίνει και κανένας εκπρόσωπος εργαζομένων τον οποίο δεν αφήνουν ποτέ να διατυπώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, γιατί τον διακόπτουν συνεχώς με ερωτήσεις του τύπου ‘Τι έχετε να πείτε για την ταλαιπωρία που προκαλέσατε στον κόσμο;’. Τέλος,  συνήθως έχει και έναν εκπρόσωπο του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και έναν του ΛΑΟΣ από την άλλη, για να αρπαχτούν και να γίνει τζέρτζελο. Όλοι γνωρίζουμε τι είδους συζητήσεις προκύπτουν από τις παραπάνω συνθέσεις των παραθύρων. Φωνασκίες εκατέρωθεν, με κορυφαία ατάκα τη φράση ‘αφήστε με να ολοκληρώσω’, που να μη σώσουν να ολοκληρώσουν ποτέ τους όλοι αυτοί, και στο τέλος ο τηλεθεατής να μένει με την απορία ποια ήταν η είδηση, γιατί μετά από όλους αυτούς τους τηλεοπτικούς τσακωμούς την έχει ξεχάσει!

Αλλά δεν είναι μόνο η εξωφρενική παρουσίαση των ειδήσεων το πρόβλημα. Το κυρίως πρόβλημα είναι, όπως είπα και πριν, η αυτολογοκρισία που έχει πέσει στα κανάλια μετά την έλευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Όσα χρόνια παρακολουθώ τηλεόραση, ποτέ δεν έχω δει κάτι ανάλογο. Μιλάμε για ΤΟ όργιο απόκρυψης και παραπληροφόρησης. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…ότι στην Κερατέα πέφτουν δακρυγόνα μες στα σπίτια και το μαθαίνουμε από τα μπλογκ; Ότι κάθε φορά που γίνεται συλλαλητήριο όλως τυχαίως οι δημοσιογράφοι αποφασίζουν να απεργήσουν κι αυτοί για να μη μάθουμε τι έγινε;  Ή μήπως το ότι ουκ ολίγες φορές έχουν αποκρύψει ή υποβαθμίσει συστηματικά ειδήσεις, όπως το θέμα με το πετρέλαιο στο Αιγαίο, που το παρουσίασαν μόνο αφού είχε βουίξει το διαδίκτυο; Αλλά και στα θέματα που παρουσιάζουν δείχνουν μόνο την πλευρά που ευνοεί την κυβέρνηση και αποσιωπούν ηθελημένα κάθε άλλη άποψη. Το έχω προσέξει πολλές φορές, μόλις πάει κάποιος να πει κάτι που δε συνάδει με την κυβερνητική γραμμή, όλως τυχαίως τους τελειώνει ο χρόνος, ή μπαίνει σφήνα κάποιος από τους προαναφερθέντες μαϊντανούς των παραθύρων, μην τυχόν και ακουστεί κάτι που δεν έπρεπε…Φυσικά, όλα αυτά είναι αναμενόμενα, από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες των καναλιών είναι ταυτοχρόνως εμπλεκόμενοι και σε ένα σωρό άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, σε αγαστή συνεργασία με τα κυβερνητικά στελέχη πάντοτε…Ή για να το πω πιο απλά, ο Τύπος στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι πλέον ανεξάρτητος. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ανήκουν πλέον σε επιχειρηματίες, και είναι εργαλεία όχι ενημέρωσης αλλά προώθησης συμφερόντων. Βέβαια αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες, αλλά όπως και πολλά άλλα πράγματα στη δική μας χώρα έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Ανέφερα την τηλεόραση γιατί εκεί είναι πιο ορατό το πρόβλημα, αλλά και στις εφημερίδες και το ραδιόφωνο, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, επικρατεί η ίδια κατάσταση. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα άλλα μέσα δεν έχουν την ικανότητα πλύσης εγκεφάλου που έχει η τηλεόραση. Βέβαια υπάρχει το διαδίκτυο, από όπου μπορεί κανείς, αν αφιερώσει αρκετό χρόνο για να ψάξει και να συγκρίνει τις πληροφορίες, να ενημερωθεί σχετικά καλά, και να μάθει και πράγματα που συνήθως δεν αναφέρονται στα δελτία των οκτώ. Όμως δυστυχώς μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας δεν έχουν τη δυνατότητα, το χρόνο ή τη διάθεση να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, ή πολύ απλά έχουν συνηθίσει να ενημερώνονται με τα πιο παραδοσιακά μέσα. Είναι λοιπόν φανερό ότι αυτή η συστηματική εκστρατεία διαστρέβλωσης της κοινής γνώμης από τα κανάλια και τις εφημερίδες μπορεί να έχει – και θα έχει – ολέθρια αποτελέσματα για την κοινωνία μας, ιδιαίτερα σε μια, όπως πιστεύω, κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας που διανύουμε αυτή τη στιγμή.

Δε μπορώ να πω ότι γνωρίζω κάποιον τρόπο για να εκπληρώσουν τα μέσα ενημέρωσης το ρόλο τους ως οφείλουν. Είναι δέσμια συμφερόντων, και όσο θα συμβαίνει αυτό, δε θα είναι και αντικειμενικά. Πλέον ο κόσμος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, γι’αυτό και σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διαπιστώθηκε ότι οι 78% των Ελλήνων είναι δύσπιστοι απέναντι στην τηλεόραση, 71% στον Τύπο ,  61% στο ραδιόφωνο και 41% στο διαδίκτυο. Όμως θα ήθελα να σημειώσω ότι, όπως διαπιστώσαμε πολύ πρόσφατα στις χώρες τις Βόρειας Αφρικής, όταν ο λαός αποφασίσει να βγει στο δρόμο, κανένα κανάλι και καμιά εφημερίδα δε θα μπορέσει να τον κρατήσει. Κλείνοντας, αφιερώνω ένα πολύ ταιριαστό τραγουδάκι στα Μέσα Μαζικής Εξαγρίωσης.

Advertisements

1 σχόλιο (+add yours?)

  1. maria
    Μαρ. 01, 2011 @ 18:44:36

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: