Εμείς χωρίς τους εταίρους μας

Επανέρχομαι με αρκετή καθυστέρηση στο θέμα των τρόπων που διαθέτουμε για να βγούμε από το σημερινό μας αδιέξοδο – τρόπους στους η σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Δυστυχώς, ούτε το αμαρτωλό παρελθόν ούτε οι σημερινές πρακτικές της κυβέρνησης εμπνέουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Γι’αυτό, δυσκολεύομαι να παραδεχτώ ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ και η λήψη όλων αυτών των επαχθών μέτρων ήταν η μόνη δυνατή σωτηρία για την Ελλάδα. Αν μη τι άλλο, κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις. Πιθανόν να μην είναι όλες σωστές, αλλά εν πάσει περιπτώσει θα έπρεπε να μας δοθεί μια καθαρή εξήγηση για τα υπέρ και τα κατά τους. Αναφέρω ενδεικτικά μερικές από τις πιο γνωστές, και προσθέτω τη δική μου άποψη.
– Δανεισμός από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν ακουστεί πολλές φήμες για προσφορές δανείων με χαμηλά επιτόκια από την Κίνα, τη Ρωσία, και τις χώρες του Αραβικού κόσμου, τις οποίες δεν αποδέχτηκε η κυβέρνηση. Ίσως να μην είναι όλες αληθινές, αλλά το γεγονός παραμένει ότι η κυβέρνηση, παρόλο που γνώριζε τη δεινή οικονομική θέση της χώρας, αναζήτησε οικονομική ενίσχυση αποκλειστικά και μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι απορίας άξιο γιατί, με δεδομένη την απελπιστική μας θέση, δεν εξέτασε το ενδεχόμενο δανεισμού και από άλλες χώρες. Ασφαλώς, η Ρωσία ή η Κίνα δε θα μας δάνειζαν για την ψυχή της μάνας τους, κάποια ανταλλάγματα θα απαιτούσαν από μας. Όμως και τώρα δίνουμε ανταλλάγματα στο ΔΝΤ και στις ευρωπαϊκές χώρες. Αν αναρωτιέστε τι ανταλλάγματα, προσπαθήστε να μαντέψετε ποιων χωρών οι εταιρίες θα αγοράσουν αντί πινακίου φακής τις επιχειρήσεις του δημοσίου που μας πιέζει η τρόικα να ιδιωτικοποιήσουμε και να πουλήσουμε. Και επιτέλους, αν είναι να ξεπουληθούμε, τουλάχιστον να δούμε ποιος μας κάνει την καλύτερη προσφορά αντί να πάμε ως πρόβατα στη σφαγή. Επιπλέον, ό,τι ανταλλάγματα και να ζητούσαν η Ρωσία ή η Κίνα, υπάρχει κάτι που δε θα ζητούσαν ποτέ – κι αυτό είναι όλες αυτές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κι αυτό όχι απ’την καλή τους την καρδιά, αλλά επειδή ως μη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν αλλαγή των νόμων μας. Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα, μήπως τελικά καταφύγαμε στο ΔΝΤ όχι γιατί δε μπορούσαμε να δανειστούμε από αλλού, αλλά γιατί μόνο το ΔΝΤ έδινε το απαραίτητο άλλοθι για να περάσουν μέτρα που διαφορετικά ο κόσμος δε θα δεχόταν ποτέ;
– Αξιοποίηση των διαπραγματευτικών ατού που μας έχουν απομείνει. Η έκθεση του stratfor θεωρεί πως η Ελλάδα δεν έχει πλέον σχεδόν καμία γεωπολιτική αξία στα Βαλκάνια ή στην Ευρώπη γενικότερα. Προσωπικά δέχομαι ότι, για τους λόγους που είχα αναφέρει στο Εμείς και οι εταίροι μας έχουμε απωλέσει μεγάλο μέρος της γεωπολιτικής μας σημασίας. Όμως παραμένουμε η διέξοδος των Βαλκανίων στη Μεσόγειο, καθώς και τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα λιμάνια μας βρίσκονται πάνω στη συντομότερη διαδρομή από τον Εύξεινο Πόντο προς την Ερυθρά θάλασσα, την Αραβική χερσόνησο και τη Μέση Ανατολή. Και για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα, βρισκόμαστε ακριβώς πάνω στην οδό που συνδέει την Ευρώπη με τις δύο περιοχές του κόσμου με τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα. Πείτε με αφελή, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως μας μένουν ακόμα κάποιες δυνατότητες αξιοποίησης στον τομέα αυτό – αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε. Δεν θα πω περισσότερα τώρα, γιατί το θέμα αυτό είναι πολύ μεγάλο και αξίζει να αναλυθεί ξεχωριστά. Άλλο ένα διαπραγματευτικό ατού που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε, είναι οι εξοπλιστικές μας δαπάνες. Κακά τα ψέματα, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία, δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από αυτό το δυσβάσταχτο έξοδο. Αν όμως δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Γιατί, βλέπετε, αυτή η μικρή και υπερχρεωμένη χώρα που όλοι οι Ευρωπαίοι ‘εταίροι’ μας ξαφνικά ανακάλυψαν πως είναι σπάταλη και πολυέξοδη, τυγχάνει να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής της Ευρώπης στον τομέα των εξοπλισμών. Και ρωτάω εγώ τώρα, έχει τύχει ποτέ σε κανέναν σας να πάει να αγοράσει ένα πουκάμισο που λέει ο λόγος, και ο πωλητής στο κατάστημα να τον βρίσει; Όχι βέβαια. Πώς γίνεται λοιπόν, εμείς οι πελάτες να ακουμπάμε ένα σκασμό εκατομμύρια για να αγοράσουμε όπλα (και τα μισά από αυτά ελαττωματικά) και αυτοί που μας τα πουλάνε να μας αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια; Μήπως, λέω εγώ τώρα, θα ήταν καλύτερα να αλλάξουμε ‘κατάστημα’ και να πάμε κάπου όπου θα μας δώσουν και κάποια πολιτική υποστήριξη; Στο κάτω κάτω, ένα μεγάλο μέρος από τα δανεικά τα οποία πήραμε, τα δώσαμε για εξοπλισμούς τους οποίους μας πούλησαν αυτοί που μας είχαν δανείσει εξαρχής. Αναρωτιέμαι τι θα έκανε η τόσο αυστηρή κυβέρνηση της Γερμανίας φερ’ειπείν, αν αποφασίζαμε αίφνης να αγοράσουμε υποβρύχια από αλλού (που να μη γέρνουν κιόλας); Μας πιπιλάνε συνεχώς το μυαλό ότι δεν αξίζουμε τίποτα σαν χώρα, όμως για τις αγορές όπλων αξίζουμε πολλά, και καλό είναι να μην το ξεχνάμε.
– Μια τρίτη λύση θα ήταν, αντί η κυβέρνηση να ξεζουμίζει τους μικρομεσαίους προσπαθώντας να καλύψει ένα χρέος που ποτέ δεν πρόκειται να καλυφθεί με περικοπές σε μισθούς των 700 και 1000 ευρώ, αυξήσεις του ΦΠΑ που δεν μπορούν να εισπραχθούν και άλλα τέτοια φαιδρά, να αναζητήσει πόρους στους ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιών. Και ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η Εκκλησία, με περιουσία που, όπως είχα διαβάσει παλαιότερα, αγγίζει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Αν λοιπόν απαλλοτριωθεί το ένα τέταρτο από αυτή την περιουσία υπέρ της εξόφλησης του εξωτερικού χρέους μας, υπό την προϋπόθεση πάντοτε να πάει πράγματι εκεί και να μη φαγωθεί στην πορεία, μπορούμε να εξοφλήσουμε δια μιας ολόκληρο το χρέος μας. Γιατί δεν το κάνουμε λοιπόν; Δε νομίζω να έχει ο Θεός αντίρρηση! Και όσο για τους επί γης εκπροσώπους του, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ένα χωρίο του Ευαγγελίου που μάλλον έχουν ξεχάσει προ πολλού: «…Μη κτήσησθε μηδέ χρυσόν μηδέ άργυρον μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας υμών, μηδέ χιτώνα δεύτερον μηδέ υποδήματα μηδέ ράβδον…» Μήπως να το εφαρμόζατε στην πράξη, κύριοι ιεράρχες με τις αδαμαντοστόλιστες ποιμαντορικές ράβδους, τις λιμουζίνες και τα εκατομμύρια στις off-shore, αντί να βαρυγκομάτε που η Εκκλησία θα φορολογηθεί με τρία τοις χιλίοις, λιγότερο και από τον φτωχότερο Έλληνα; Οι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες δικαιολογούνται ότι η εκκλησιαστική περιουσία χρησιμεύει για να κάνει η Εκκλησία φιλανθρωπικό έργο. Όμως υπάρχει μεγαλύτερο φιλανθρωπικό έργο από τη σωτηρία ενός ολόκληρου λαού από τους δανειστές του;

Βεβαίως όλα τα παραπάνω για να πραγματοποιηθούν προϋποθέτουν πολιτικά κότσια, εντιμότητα, και πλήρη ανεξαρτησία από οικονομικούς παράγοντες, εγχώριους και ξένους. Πράγματα δηλαδή που δεν διαθέτει ουδείς από τους σημερινούς πολιτικούς. Νομίζω πως αυτή τη στιγμή θα ήταν καλό να διδαχτούμε κάτι από την ιστορία μας. Ακριβώς έναν αιώνα πριν στις εκλογές του 1910, ένας λαός καθημαγμένος οικονομικά, αποδιοργανωμένος διοικητικά, ταλαιπωρημένος από καταστρεπτικούς πολέμους, ένας λαός που είχε τραβήξει τα πάνδεινα λόγω της ανικανότητας και της προσκόλλησης σε συμφέροντα αυτών που τον κυβερνούσαν, ένας λαός που είχε υποστεί για 13 χρόνια το Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (το ΔΝΤ της εποχής), κλήθηκε να εκλέξει κυβέρνηση. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το 87,5% των βουλευτών εκείνης της Βουλής ήταν νεοεκλεγέντες βουλευτές, που εκτόπισαν τα λεγόμενα ‘παλιά τζάκια’. Σε μια εποχή χωρίς τηλεόραση, ραδιόφωνο και Ίντερνετ, ο λαός αυτός κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει. Γι’αυτό πιστεύω ότι, σύντομα, η Ιστορία θα επαναληφθεί.

Advertisements

3 Σχόλια (+add yours?)

 1. maraki33
  Αυγ. 03, 2010 @ 13:00:43

  ����� ������ ����; ����� �� ���������� �� http://troktiko-blog.blogspot.com

  Απάντηση

 2. kostaras
  Αυγ. 04, 2010 @ 03:14:36

  ����� ������ ����; ����� �� ���������� �� http://troktiko-blog.blogspot.com

  Απάντηση

 3. katerina
  Αυγ. 04, 2010 @ 03:54:21

  ����� ������ ����; ����� �� ���������� �� http://troktiko-blog.blogspot.com

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: