Εμείς και οι εταίροι μας

Τις τελευταίες μέρες έχω διαβάσει πολλά για την έκθεση του stratfor για την Ελλάδα (στο Ίντερνετ, γιατί η τηλεόραση και οι εφημερίδες την αγνόησαν εντελώς). Δε μπορώ να αρνηθώ ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης με προβλημάτισαν αρκετά… ασφαλώς, μπαίνω στον πειρασμό να τα απορρίψω συλλήβδην, αλλά όπως και να το κάνουμε οι άνθρωποι που συντάσσουν αυτές τις εκθέσεις δε μπορεί να είναι άσχετοι. Σε κανένα δεν αρέσει να παραδέχεται ότι η χώρα του υποβαθμίστηκε οικονομικά και πολιτικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια από το ’90 και μετά δεν ήταν ευνοϊκές για μας. Πριν την πτώση του κομμουνισμού, είχαμε το πλεονέκτημα να είμαστε η μόνη μη κομμουνιστική χώρα – και επομένως η μόνη χώρα όπου μπορούσε να έχει στρατιωτικά ερείσματα η Αμερική – στα Βαλκάνια. Μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το πλεονέκτημα αυτό πλέον δεν υφίσταται. Η Αμερική διαθέτει πλέον πληθώρα χωρών όπου μπορεί να διατηρεί βάσεις και οι οποίες είναι διατεθειμένες να κάνουν σημαντικές παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την αμερικανική υποστήριξη στις αλυτρωτικές φιλοδοξίες τους. Η ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, ακόμα και η Αλβανία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη θέση που ήταν η Ελλάδα πριν από 100 χρόνια – η εξωτερική τους πολιτική περιστρέφεται γύρω από τη Μεγάλη Ιδέα της εδαφικής επέκτασης. Και όπως η Ελλάδα τότε, αναζητούν συμμάχους για τις επιδιώξεις τους. Επιπλέον, επειδή είναι σχετικά ανίσχυρες στρατιωτικά χώρες, δεν έχουν την πολυτέλεια να πράξουν διαφορετικά.
Ένας άλλος λόγος και ίσως ο σημαντικότερος για την πτώση της αξίας της Ελλάδας είναι η οικονομική μας κατάρρευση. Από τη μια οι οικονομικές επιθέσεις που φαίνεται να είναι της μόδας τελευταία σε σχετικά ευάλωτες οικονομικά χώρες, από την άλλη η κακοδιαχείριση δεκαετιών, τα ατέλειωτα σκάνδαλα και οι υπερκοστολογήσεις δημόσιων έργων – με αποκορύφωμα το όργιο των Ολυμπιακών αγώνων – και να που καταλήξαμε, ενώ το δημόσιο χρέος μας δεν είναι μεγαλύτερο από άλλων χωρών, ακόμα και αναλογικά με το μέγεθός μας, να φτάσουμε στα σημερινά χάλια μας. Ο οικονομικός πόλεμος που μας έγινε με απώτερο σκοπό την κερδοσκοπία εις βάρος μας μας βρήκε τελείως ανέτοιμους και δεν αποκλείεται να μας ισοπεδώσει και να μας απαξιώσει κοινωνικά και πολιτικά όσο και ένας πραγματικός πόλεμος, αν δεν βρούμε τρόπους να τον αντιμετωπίσουμε. Και κακά τα ψέματα, σε αυτό τον πόλεμο, αντίθετα με τους παγκόσμιους πολέμους, δεν είχαμε συμμάχους. Σε τέτοιου είδους πολέμους δεν υπάρχουν ποτέ σύμμαχοι, γιατί απλούστατα δεν διεξάγονται από κράτη, αλλά από τράπεζες και εταιρίες οι οποίες δεν δεσμεύονται από σύνορα. Με άλλα λόγια, είναι τουλάχιστον αφέλεια να ελπίζουμε στη βοήθεια των ευρωπαίων ‘εταίρων’ μας, ή να νομίζουμε πως η ευρωζώνη μας παρέχει προστασία. Σύμφωνα με την έκθεση, ο μόνος λόγος που δεν μας έχουν πετάξει ακόμα έξω από την ευρωζώνη είναι οι φόβοι για το τι αντίκτυπο μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση στις οικονομίες των υπόλοιπων μελών. Προσωπικά συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Το καλό είναι ότι με όλα αυτά τα διεθνή οικονομικά σκαμπανεβάσματα είναι μάλλον απίθανο να νιώσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες αρκετά ασφαλείς στο εγγύς μέλλον για να προβούν σε μια τέτοια κίνηση. Επιπλέον, αν κάνουν την αρχή με κάτι τέτοιο, θα υποχρεωθούν να το εφαρμόσουν και σε άλλες χώρες με αδύναμη οικονομία, προκαλώντας έτσι τη διάσπαση της ευρωζώνης. Βεβαίως μπορεί να μην αποφευχθεί αυτή η διάσπαση στο μέλλον, αλλά για την ώρα ακόμα και ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία δεν φαίνονται διατεθειμένες να πάρουν ένα τέτοιο ρίσκο.
Η έκθεση καταλήγει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ‘από το 1820 η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά ουσιαστικά μόνη της, χωρίς προστάτες’. Αυτό εκ πρώτης όψεως ακούγεται τρομακτικό. Πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι ποτέ δεν είχαμε ‘φίλους και συμμάχους’. Φιλίες μπορεί να υπάρχουν μεταξύ ανθρώπων, ακόμα και μεταξύ λαών, αλλά μεταξύ κυβερνήσεων υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Η Ελλάδα δημιουργήθηκε ως κράτος με την ανοχή και την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων, επειδή τότε αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους. Η εξωτερική της πολιτική, με εξαίρεση ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα, συνίστατο στο να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των κρατών στην επιρροή των οποίων ανήκαμε, με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους. Και τώρα, επειδή οι συγκυρίες είναι τέτοιες, αυτή η υποστήριξη αποσύρεται. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είμαστε μόνοι, ναι, αλλά επίσης σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μας είμαστε ελεύθεροι να καθορίσουμε το μέλλον μας.
Για τους τρόπους με τους οποίους, κατά τη γνώμη μου πάντα, μπορούμε να το κάνουμε αυτό, σκοπεύω να γράψω στην αμέσως επόμενη ανάρτηση. Για την ώρα, θα ήθελα να κλείσω με κάτι αισιόδοξο.

Advertisements

2 Σχόλια (+add yours?)

 1. Ramnousia
  Ιολ. 16, 2010 @ 08:17:42

  Καλή αρχή με το blog σου φίλε unforgiven! Πολύ ωραία τα πρώτα σου άρθρα 🙂 Εύχομαι ανάλογη συνέχεια!

  Απάντηση

 2. ksipnistere
  Ιολ. 16, 2010 @ 18:52:29

  Προς το Blog σας
  Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
  Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
  Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
  Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
  http://www.ksipnistere.blogspot.com

  http://www.ksipnistere.gr
  Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας… ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: